Høsten

Høsten

Efteråret er for alvor sat ind, og for vinbønderne betyder det at høsten er i fuld gang. Det er selvfølgelig en enormt vigtig del af det at lave vin. Og det vigtigste er: timing. I varme områder kan sol og tørke modne druerne for hurtigt. Nogle gange går det så hurtigt, at der ikke er gæringskar nok til alle de plukkede druer. I koldere klima, er der fare for fugt eller råd, hagl og meget andet. Derfor er det vigtigt at få høstet på det rigtige tidspunkt.

Modenhed bliver derfor nøglen til, hvornår det er bedst at høste. Og selvfølgelig spiller det også ind, hvad druen skal bruges til. Skal man bruge sin Pinot Noir til at lave mousserende vin, skal den plukkes tidligere end hvis den skal bruges til rød. I Europa er det dog stadig primært i september til oktober, at høsten finder sted.

Et andet springende punkt for høsten er om man plukker ved håndkraft eller med maskiner. Forskellige producenter har forskellige prioriteter. For nogle er det vigtigt at kunne høste hurtigt og effektivt. Derfor kan de vælge at høst med maskiner. Det kræver dog, at terrænet tillader det. Er stokkende plantet meget tæt, eller på en besværlig skråning, er det ikke nødvendigvis muligt, eller en fordel. Faktisk kan en erfaren plukker plukke op til 2 tons druer om dagen, hvis frugten hænger rigtigt og der er nok af den.  

I forskellige lande er der forskellige traditioner, når det kommer til høst. I Frankrig har man en vinkultur, der er gammel, derfor er traditionerne også stærke. Deres traditioner har været tæt forbundet med kirken, men først og fremmest er de forbundet med mad. I forbindelse med plukningen er det de tre (nogle gange 4) måltider på dagen. Her står der folk klar i køkkenet, som en slags chefkokke over deres egne små restauranter. Der bliver lavet klassiske retter som Coq au vin, Pot au feu, men også supper, kanin og meget mere. Alt sammen for holde plukkerne mætte og glade. Det giver et godt, naturligt afbræk for plukkerne, der kan lide under hård sol, slid og slæb.

I Frankrig vender plukkerne gerne tilbage år efter år. Derfor har skikkende overlevet bedre her, end de har i andre europæiske lande. De skikke er også med til skabe et romantisk billede af den håndplukkede vin, fremfor den maskinelt plukkede.

Oprettet d. under


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar