Frankrig · Savoie · Apremont
Sylvain Liotard, der står bag 13 Lunes, som på dansk kan oversættes til "13 måner", kalder sig selv for "sin egen chef og vinbonde".
Det lå dog ikke i kortene, at han skulle ende i spidsen for et vinforetagende, men efter at have arbejdet flere år som træarbejder i Grenoble besluttede Sylvain sig for at søge en mere landlig beskæftigelse og endte efter lige dele flid og held med at overtage en vingård ved grænsen mellem Isère og Savoie.
Sylvain er vant til at gå sine egne veje, men han lytter også altid til råd og tips fra venner og etablerede naboer hos Domaine Giachino.
Sylvain fortæller, at han hver dag forsøger at være glad som vinbonde. Det gør han ved at passe godt på livet omkring sig, mens han også fordyber sig i den kreative proces, som det er at producere vin. Dedikation er der masser af, for Sylvain har som mål at bruge sine vine til at dele et lille stykke af det forgangne års historie med dem, der smager vinene.
Ifølge ham er det at arbejde økologisk og biodynamisk, at man passer på jorden, forudser sygdomme og arbejder så meget som muligt med planteinfusioner og afkog, men også at man griber så lidt ind som muligt under gæringen, at man følger nøje med hver dag og mestrer fermenteringsprocessen - og så selvfølgelig, at man er tålmodig og selvsikker.
Hans vinproduktion er derfor også præget af meget lidt indgriben. Apremont og Abymes lagres i glasfiber- og ståltanke, mens de andre cuvéer tilbringer 6-10 måneder i allerede brugte fade.
Sylvains vine er livlige og fulde af liv, og det kan næppe siges at være en overraskelse, når man tænker på, hvad Sylvain og Domaine des 13 Lunes står for.
Read More