
Friuli-vin er vin produceret i regionen Friuli-Venezia Giulia i det nordøstlige Italien. Regionen grænser op til Alperne mod nord, som adskiller den fra Østrig. Slovenien danner grænse mod øst, mens den italienske region Veneto udgør den vestlige grænse og en del af den sydlige, sammen med Adriaterhavet. Den nordlige halvdel af regionen er meget bjergrig, og terrænet flader ud mod lavland og sletter nær kysten. Klimaet er kendetegnet ved meget varme dage og kølige nætter, hvilket hjælper med at bevare en god balance mellem syre og sukker i druerne og muliggør en lang, langsom modningsperiode.
Siden midten af 1990’erne har Friuli oplevet en renæssance i produktionen af såkaldt "amber wine" (ravfarvet vin), hvor hvidvinsdruer får lov at macerere med skallerne i længere tid. Det giver vinene en smule farvepigment og en karakteristisk orange nuance.
Der dyrkes over 30 forskellige druesorter i Friuli-Venezia Giulia, herunder internationale sorter som Chardonnay, Cabernet Sauvignon og Merlot, samt lokale sorter som Refosco dal peduncolo rosso, Schioppettino, Friulano, Ribolla Gialla og Verduzzo. Blandt de lokale sorter er Friulano den mest kendte og betydningsfulde. Den giver sprøde, blomsterduftende vine, som med alderen udvikler noter af nødder og fennikel.
Read More