
Piemonte-vin omfatter de vine, der produceres i regionen Piemonte i det nordvestlige hjørne af Italien. Som navnet antyder, ligger Piemonte “ved foden af bjergene” – nemlig Alperne, som omkranser regionens nordlige og vestlige grænser. Alperne danner en naturlig grænse mod Provence i vest og, via Aostadalen, mod den schweiziske bjergregion Valais mod nord.
Mod sydøst ligger den nordligste del af Apenninerne, en lav bjergkæde, som adskiller Piemonte fra den smalle naboregion Ligurien, der følger den italienske middelhavskyst. Mod øst grænser Piemonte op til Lombardiet og de frugtbare Posletter. Selvom Po-bassinet generelt er mindre egnet til vindyrkning, findes der stadig vinmarker i det vestlige Piemonte, i de bølgende dale syd for Padova og Franciacorta, tæt på vinmarkerne i det vestlige Veneto. Emilia-Romagna ligger mod sydøst.
Størstedelen af Piemontes vinproduktion finder sted i det store område omkring byerne Asti og Alba, som strækker sig cirka 80 kilometer sydøst for Torino og næsten helt til Genova ved Liguriens kyst. I dette område overlapper flere vinregioner hinanden – for eksempel Freisa d’Asti, Monferrato, Barbera del Monferrato, Nizza og Brachetto d’Acqui, som alle findes sydøst for Asti. Omkring Alba ligger nogle af Italiens mest berømte rødvinsområder, Barolo og Barbaresco – højdepunkterne for druesorten Nebbiolo.
Read More