Kender du til orangevin?
Orangevin kommer oprindeligt fra Armenien og Georgien, hvor det er blevet produceret i tusinder af år. Vinen bliver den dag i dag lavet i lerkrukker, som kaldes for amphora.
Orangevin er kendt for sin dybe farve, og den kommer frem gennem maceration, som betyder, at druemosten ligger sammen med drueskallerne i en længere periode. Vinens farve kommer først frem efter, at mosten har haft kontakt med skallerne. Stort set alle druer er hvide indeni, og det gælder også de røde, og derfor kommer størstedelen af hvidvinen, der laves i Champagne, fra røde druer.
Read More
Hvordan laves orangevin?
Vinene har sit navn, fordi de ofte er dybt ravfarvet eller orange, men de er altså ikke lavet på hverken abrikoser eller appelsiner, som man måske kunne tro. I stedet er orangevin sådan set hvidvin lavet som rødvin. På samme vis er rosé faktisk rødvin, der har ligget i kortere tid med skallerne, og derfor kaldes det for rosé.
Orangevin kan også laves ved direkte pres, hvor drueskallerne presses langsomt, så mosten blandes med druernes skaller, og resultatet bliver en orange vin.
Orangevin kan laves på flere måder, og den orange farve i skallerne afhænger af modningen af druerne. Skallerne har eksempelvis ikke samme orange farve i koldere årgange. De varme årgange tilfører massere af farve og smag, vine fra italien har eksempelvis mere farve end fra frankrig. Italien og Italien.
Farven på druerne
Druerne kan være let gylden, orange, grønne og mange andre farver. Men alle er lavet på det, vi betegner som hvide druer, selvom hvide druer ikke altid er hvide. Drueskallerne har masser af farver, alt fra orange skær til brunlige og lyserøde farver. Mosten er derimod altid hvid, det er udelukkende druernes skaller, der har farve.
Vi kalder denne type vin for orangevin, men i det gamle Georgien hed den ravvin på grund af den karakteristiske dybe ravfarve. Enkelte vine er lavet på meget grønne druer og giver derfor ikke den orange farve, da skallerne på druerne er grønne og ikke orange. Derfor trækker vinen ikke nogen farve ud på de grønne druer, men vinen kaldes derfor som regel ikke orangevin, men hvidvin.
Read More