
Kender du til orangevin?
Orangevin kommer oprindeligt fra Armenien og Georgien, hvor det er blevet produceret i tusinder af år. Vinen bliver den dag i dag lavet i lerkrukker, som kaldes for amphora.
Orangevin er kendt for sin dybe farve, og den kommer frem gennem maceration, som betyder, at druemosten ligger sammen med drueskallerne i en længere periode. Vinens farve kommer først frem efter, at mosten har haft kontakt med skallerne. Stort set alle druer er hvide indeni, og det gælder også de røde, og derfor kommer størstedelen af hvidvinen, der laves i Champagne, fra røde druer.
Orangevin er sådan set hvidvin, der dog er lavet som rødvin, fordi mosten har ligget i længere tid sammen med skallerne, end man ville gøre med hvidvin. På samme vis er rosé lavet på samme måde som rødvin, men her har mosten ligget sammen med skallerne i kortere tid, end rødvinen gør.
Hvordan laves orangevin?
Vinene har sit navn, fordi de ofte er dybt ravfarvet eller orange, men de er altså ikke lavet på hverken abrikoser eller appelsiner, som man måske kunne tro. I stedet er orangevin sådan set hvidvin lavet som rødvin. På samme vis er rosé faktisk rødvin, der har ligget i kortere tid med skallerne, og derfor kaldes det for rosé.
Orangevin kan også laves ved direkte pres, hvor drueskallerne presses langsomt, så mosten blandes med druernes skaller, og resultatet bliver en orange vin.
Orangevin kan laves på flere måder, og den orange farve i skallerne afhænger af modningen af druerne. Skallerne har eksempelvis ikke samme orange farve i koldere årgange. De varme årgange tilfører massere af farve og smag, vine fra italien har eksempelvis mere farve end fra frankrig. Italien og Italien.
Farven på druerne
Druerne kan være let gylden, orange, grønne og mange andre farver. Men alle er lavet på det, vi betegner som hvide druer, selvom hvide druer ikke altid er hvide. Drueskallerne har masser af farver, alt fra orange skær til brunlige og lyserøde farver. Mosten er derimod altid hvid, det er udelukkende druernes skaller, der har farve.
Vi kalder denne type vin for orangevin, men i det gamle Georgien hed den ravvin på grund af den karakteristiske dybe ravfarve. Enkelte vine er lavet på meget grønne druer og giver derfor ikke den orange farve, da skallerne på druerne er grønne og ikke orange. Derfor trækker vinen ikke nogen farve ud på de grønne druer, men vinen kaldes derfor som regel ikke orangevin, men hvidvin.
Hvordan smager orangevin?
Orangevinen har normalt mere struktur og aroma end hvidvin, men beholder stadig sin friskhed. Nogle vine på druen Muscat dufter dejligt af blomster, og vinen beholder sin aroma, struktur og mørkere farve.
Orangevin kan smage af tørrede frugter, såsom appelsinskal, abrikos og fersken. Orangevin laves på mange forskellige druer, som for eksempel Riesling, Malvasia og Chardonnay. De har ofte tanniner, også kaldet garvesyre.
Typiske smagsprofil til orangevin
Forskellige druesorter har forskellige smagsprofil. Kombinationerne af druer, vinifikation, geografik og vejr kan give milioner er forskellige vine. Vin som vi kan nyde i selvskab med vores bedste vinvenner.
Smagsmæssigt byder orangevin på en bred vifte af nuancer, der kan variere afhængigt af druesorten og produktionsmetoden. Generelt set kan man forvente en kompleksitet, der kombinerer frugtagtige, florale og krydrede noter. Den forlængede kontakt med drueskallerne tilføjer ofte tanniner, hvilket giver vinen en struktur og tekstur, der minder om rødvin.
En typisk orangevin kan have smagsnoter af appelsinskal, abrikos, fersken og honning, samt undertoner af nødder og krydderier som en følge af gæringen med skallerne. Nogle gange kan der også være en let bitterhed og måske lidt citrusfrugter, der bidrager til kompleksiteten af smagsoplevelsen.
Det er ikke kun selve drue der kan give smag til saft, men også kerner og skindet kan give en frugtig undertone. Hvis vin bliver lavet som naturvin så har det også en anden smagsprofil end vin der bliver lavet med tilsat gær. Italien og fornem vis
Hvad spiser man til orangevin?
Man kan drikke vinene til fisk, røget fisk, stærkt krydret mad som indisk mad, lyst kød, saltet kød og selvfølgelig mange andre retter. Vinen kan også drikkes alene, den behøver ikke altid selskab af mad, men meget gerne godt selskab. Så nyd den med din bedste vin ven!
Hvilke lande producerer orangevin?
Vi har mange forskelige vine i flasker, så kom forbi og find din favorit. Vi elsker at udforske naturvin fra Europa, og vi har orangevin fra Frankrig, Italien, Spanien, Slovenien, Georgien og Portugal på hylderne i vores butik.
Hvilke regioner kommer druerne fra?
Vores orangevin stammer fra druer fra flere regioner fra Frankrig som Loire, Bourgogne, Beaujolais, Jura, Savoie, Languedoc, Rhone, Champagne, Jurancon og fra italien som Piemonte, Sicilien, Toscana, Lazio, Friuli, Campana, Emilia Romagna, Umbria, Venete, fra spanien som Galicien, Andalusien og mange flere!
Kan orangevin laves på alle vindruer?
Orangevin kan laves på mange forskellige drue sorter, som eksempelvis dyrkes i Georgien, Slovenien og Grækenland. Men de findes også i et bredt udvalg fra Frankrig, Italien og Spanien, som du kan se her:
De franske orangevin:
Chardonnay, Riesling, Malvasia, Gewurztraminer, Pinot Gris, Pinot Blanc, Sylvaner, Chasselas, Sauvignon Blanc, Chenin Blanc, Savagnin, Aligoté, Jacquere, Altesse, Rousanne, Marsanne, Viognier, Petit Manseng og Gros Manseng. Drue sorter ved navn gris er ofte meget dybe i farven.
De italienske orangevin:
Fra Italian har vi Vermentino, Insolie, Catarratto, Fiano, Cortese, Ribolla Gialla, Friulano, Pinot Grigio, Malvasia og Timorasso.
De spanske orangevin:
Fra Spanien har vi Xerrello, Grenacha Bianco og Macabeu
Hvor finder jeg orangevin?
Du kan finde en masse spændende og nøje udvalgt orangevine i vores vinhandel, der ligger på Ravnsborggade 5 på Nørrebro i København. Hos VINTRO vil du få oplevelsen af en moderne vinhandel med et bredt udvalg af dejlige naturvine og orange vine. Vi glæder os til at se dig!
Read More
Kender du til orangevin?
Orangevin kommer oprindeligt fra Armenien og Georgien, hvor det er blevet produceret i tusinder af år. Vinen bliver den dag i dag lavet i lerkrukker, som kaldes for amphora.
Orangevin er kendt for sin dybe farve, og den kommer frem gennem maceration, som betyder, at druemosten ligger sammen med drueskallerne i en længere periode. Vinens farve kommer først frem efter, at mosten har haft kontakt med skallerne. Stort set alle druer er hvide indeni, og det gælder også de røde, og derfor kommer størstedelen af hvidvinen, der laves i Champagne, fra røde druer.
Læs mere